Hava Bitkisi Bakımı
Tillandsia olarak da bilinen hava bitkileri bakımı en kolay bitkilerdendir. Fakat gelişebilmek için uygun çevre şartlarına ve bakıma ihtiyaç duyarlar. Toprağa ihtiyaç duymadıkları ve besinlerini havadan aldıkları için “hava bitkisi” olarak adlandırılırken hayatta kalmak için su, besin maddeleri ve ışığa ihtiyaç duymaktadırlar. Hava bitkileri teknik olarak epifitlerdir; yani doğadan başka ağaç ya da nesne üzerinde büyürler. Bununla birlikte, besin maddelerini üzerinde bulundukları nesnelerden almaz, sadece büyümek için bir yuva olarak kullanırlar. Hava bitkileri havadaki besinleri ve nemi yakalamak için yaprakları boyunca trikom adı verilen küçük kanalları kullanır.
Hava bitkilerinin yetiştirilmesinin kolay olduğu bilinmesine rağmen, hayatta kalmaları ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri için yine de çok dikkat etmek gerekir. Sağlıklı şartlar sağlandığında Tillandsia yıllarca yaşayabilir ve hatta yavrular!
Sulama
Herşeyden önce sulama yöntemi ve sıklığını belirlerken bitkinin bulunduğu ortam çok önemlidir. Kuru bir iklimde yaşıyorsanız her gün spreylemek ya da sık sık suya batırmanız gerekebilir. Oysa nemli bir ortamdalarda daha az sulamaya ihtiyaç duyacaklardır.
Işık
Her biri şekil, boyut, büyüme ve bakım şekillerine göre birbirinden farklı hava bitkisi türleri vardır. Genel olarak gümüş renkli yaprakları olan ve daha yüksek konsantrasyonlarda trikom olan bitkiler daha fazla ışıkla ve biraz daha az suyla yetinirken; daha koyu yeşil bitkiler daha fazla su ister ve güneşe karşı daha dayanıksızdır.
Canlıların ihtiyaç duyduğu en önemli şeylerden biri ışıktır. Bitkilerinizi iç mekanlarda tutuyorsanız yeterli ışık aldığından emin olun. Yeterince aydınlık olmayan ortamlarda yapay ışıklarla desteklenmelidir. Bitkilerinizi dışarıda tutuyorsanız tam güneş almayan gölgeli bir alanda durmalılar. Direkt güneş ışığıyla başa çıkabilen sadece birkaç çeşidi vardır.
Hava bitkileri banyoya veya mutfak penceresine (dolaylı ışık) yerleştirilmeyi sever ve buralardaki buhar/nem onları mutlu eder!
Su
Hava bitkilerinizi iç mekanlarda tutuyorsanız haftada en az bir kez sulama yapmalısınız. Klimalardan ya da ısıtıcılardan sürekli kuruyan bitkiler nemli bir ortamda duran bitkilere göre daha fazla suya ihtiyaç duyacaktır. Spreyleme ihtiyaca göre sulama dönemleri arasında kullanılabilir ancak tek sulama yöntemi olarak tercih edilmemelidir.
Bitkileri yüzü aşağı bakacak şekilde, içi dinlendirilmiş oda sıcaklığında musluk suyu su dolu olan bir kapta 10-20 dakika bekletin. Bitkilerin çürümesine neden olabileceği için bitkilerin tabanındaki fazla suyu hafifçe sallayarak kuruması için yaklaşık 4 saat kabının dışında bir alanda bekletin.
Sağlıklı bir hava bitkisi geniş açık yapraklara sahip olurken, susuz hava bitkisi kapalı ve kıvrılmış yapraklara sahip olur! Kurumuş görünen bitkinizi birkaç saatliğine su içinde bekletebilirsiniz. Eğer bitkiniz çiçekli ise çiçeğin çürümesine neden olabileceğinden, çiçeği suya daldırmayın.
Hava
Hava! Bitkilerin hayatta kalması ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için temiz hava sirkülasyonuna ihtiyacı vardır. Bitkilerin sulanmasından sonra 4 saat içinde kuruması için yeterli hava sirkülasyonu olması önemlidir. Bu nedenle hava sirkülasyonu kısıtlı olan kaplarına geri koymadan önce iyice kurutulmalıdır.